Varför behöver vi Fiber?

Hej!

Fibern har tagit Gotland med storm, vi är faktiskt i särklass bäst i landet med mer än 90% utbyggnad medan fastlandet ligger på ca 50%, och dom kommer att behöva minst 5 år för att komma i fatt oss.

Anledningen? Jo, Gotland har förstått att vi behöver fiber. Regeringens bredbandsmål är att alla i Sverige skall ha 100 Mbit/s år 2020. Tämligen modest, då så långsamma nät inte byggs längre. Varenda modernt sockennät här på ön är byggt för 1 000 Mbit/s, och de äldsta näten (Grötlingbo och Hejde-Väte) uppgraderas just nu för ett möte med framtidens giga-bitkrav.

Vad har vi då här i Innerstaden? Jo, norr om Hästgatan har vi max 30 Mbit/s. Det är tre gånger långsammare än Regeringens mål för 2020 och bara 3% av vad alla med fiber har utanför muren. Söder om Hästgatan är det lite bättre, hela 6%.

Men det går väl att fixa?! Tyvärr inte, kopparnätet i Visby är hopplöst föråldrat och klarar inte högre hastigheter så den enda vägen framåt är att byta till fiber.

Det är här Visby Stadsnät kommer in i bilden. Vi bygger ett riktigt modernt fibernät och nöjer oss inte med 1 000 Mbit/s utan förbereder alla fastigheter med minst fyra fibrer. Tanken är att vi ska ha rejält med kapacitet inte bara för framtiden, utan även för idag. Egna firman, uthyrningsrummen, events i trädgården. Alla behöver dom fiber.

Visby Innerstad är speciell, och vi planerar att bygga ett speciellt fibernät här!

 

//Benkt Linnander, Projektledare